Jak jsem si Hobbitil s Bilbem Pytlíkem

Je mi jasné, že po premiéře filmu Hobbit 1 (nemíním tady vypisovat podtitul) bude venku plno recenzí a článků na to jaké to bylo. Všichni budou kritizovat a všichni budou zarytě chválit. Budou odsuzovat ty co film kritizují a samozřejmě si razantně budou stát za svým naprosto pravdivým názorem. Zkusme to udělat krapánek jinak a podívat se na to objektivně (v rámci mezí).

Na film jsem šel s tím, že se jedná o Pána Prstenů a bylo mi jasné, že se nebude jednat o nic revolučního. Musím se přiznat, že jsem nebyl na premiéře a to záměrem. Chtěl jsem se vyhnout těm zarputilým fanouškům Petera Jacksona a naopak se ukrýt v davu netušících. Ovšem zpět k filmu.

Koupil jsem si lístky na dabovanou verzi a k mému překvapení začal film anglicky. Chvilku jsem zmateně koukal po kině, ale vlastně jsem byl spokojený. Rovnou tedy doporučuji originální verzi, protože je to naprosto něco jiného a hlavně zpěv trpaslíků je  skvělý a ano můžu to porovnávat, protože jsem viděl i záznam dabované verze. Pohodlně jsem se usadil a nechal se vtáhnout do příběhu.

Viděl jsem všechny tři díly Pána Prstenů a je to moje oblíbená série. Vlastně mnohem víc než Hvězdné Války. Opravdu jsem nečekal nic víc než dalšího Pána Prstenů a pokud půjdete do kina s tím, že se bude jednat o něco nového, tak odejdete více než zklamaní. Začátek je krásné uvedení do příběhu pomocí herců z původních filmů a starší JÁ Bilba Pytlíka slouží jako vypravěč. Start je tedy naprosto excelentní a v okamžiku, kdy se objeví trpaslíci nastane i pořádná dávka humoru, který trvá až do konce filmu a samozřejmě již zmíněný zpěv.

Podíváte se do známých míst z původních filmů a poznáte i staré dobré známé. No a chyba je právě v tom co jsem psal před chvilkou. Příběh nás zavede na ty samá místa a neuvidíme krom Osamělé hory nic nového a i tu jen chvilku při uvedení do příběhu. Jasně vše je děláno nenásilně, ale proč se nepodíváme no nová místa a ne na ty dobře známá. Možná si říkáte, že to je jedno, ale pokud si stejně jako já dobře pamatujete na původní filmy, tak přijdete na to, že se změnily jen herci a texty.

Přejdeme zase o kousek dál a zkusím tedy filmu odpustit to, že recykluje staré lokace. Opravdu jsem v kině uvažoval o tom, že nad tím mávnu rukou, ale potom najednou jsou všude skřeti a já si říkám „sakra co to má být proč tohle?“ zase utíká skupina s Gandalfem v čele. Všude okolo zelený okurky, ale tentokrát je „neosvobodí“ démon z temnot, ale prostě trpaslíci neohroženě kosí jedno za druhým. Pfů tohle mi nedělejte.

Závěr se už vrací do příjemného prostředí a tempo je zase skvělé. Akční scéna je originální a já si říkám co proboha dělají při točení to si jednou pustí původní filmy a točí jednu část filmu. Potom to vypnou a točí dál. Proč sakra proč, ale vlastně nic nemůže být dokonalé.

Tím bych už vlastně i skončil hodnocení a vše jen shrnul:

Film je opravdu skvělý a má hlavu i patu.

Klasický příběh ze světa Pána Prstenů.

Závěr je skvělý a je jasné, že se máme těšit na další díl.

Délka filmu je přijatelná a rozhodně se nebudete nudit

Bohužel nepřináší nic nového jako to bylo u Pána Prstenů.

Staré lokace, které dokonce neukáží ani nové části (Roklinka a Kraj)

Scéna v podzemí se skřety je spíš masakr pro Ramba než něco pro diváky fantasy.

Minimálně jedna scéna je naprosto stejná jako v prvním dílu Pána Prstenů.

8/10

Jedna odpověď na “Jak jsem si Hobbitil s Bilbem Pytlíkem

Napsat komentář